НовиниСъбитияПрограмаАнкетаФорумКонтактиТЕСТ „Бъди българин“ ТЕСТ „Бъди българин“

Пресконференция на инициативния комитет

23.10.2005

гр. София, БТА, 23 октомври 2005 г., 11.00 часаРозмари Де Мео: Уважаеми дами и господа, това е пресконференцията на инициативния комитет на Националния младежки събор “Съхрани българското. Бъди българин”.

Съборът е по идея и под патронажа на президента на Република България г-н Георги Първанов и ще се проведе на 1 ноември – Денят на народните будители в Националния дворец на културата.

Бих искала първо да ви представя организаторите на събитията. Г-ца Мариана Де Мео – изпълнителен директор на фондация “Щедро сърце”, представител на Студентско общество за компютърни изкуства г-ца Цветелина Илиева, г-н Стефан Банков – Младежки департамент за европейска интеграция, г-н Димитър Мандраджиев – Интернет младежка медия “СветаЪ” и г-н Живко Темелков – представител на Студентските съвети и моя милост Розмари Де Мео – главен координатор и член управителния съвет на фондация “Щедро сърце”.

Искам да представя и специално изработения сайт за събитието, който се намира на интернет адрес www.sahrani.bg. Сайтът е изработен специално за събора. В него ще бъдат представени всички участници и организатори на събитието, както и в бъдеще всички проекти, инициативи и акции свързани с българското родолюбие и памет.

Какво представлява Националния младежки събор? Това е мястото, където за първи път ще се съберат българските ученици и студенти, доказали че не са безразлични към страната си. На събора те ще могат да представят работата си и участието си в различни инициативи, свързани със съхранението на българската памет, както и личното си отношение към българската държавност. Всички ние, които сме се събрали тук мислим, че достатъчно много се говори за проблемното Ново поколение, за наркотици, за липса на интереси, за липса на мотивация, за липса на възможности. Решихме, че е крайно време да се заговори за другия живот на младите българи, които са достатъчно мотивирани да останат в страната си и да работят за нея. В България има голям потенциал от млади творци, спортисти, бъдещи учени, младежки организации или просто ученици и студенти с гражданска позиция, които въпреки проблемите вървят напред и на този събор сме поканили именно тях и техните представители. Целта е да се създаде най-после едно общество от тези млади българи, които да осъществяват там на място контакт по между си и да получат възможността да работят от тук нататък да работят заедно по своите акции и инициативи.

В края на деня ще бъде прието официално обръщение от името на участниците в събора, в което ще бъде изразена гражданската позиция на младите българи, както и техните искания към българските държавни институции. За събора ще пристигнат ученици и студенти от цялата страна, както и доброволците – ученици и студенти, участвали в бригадата “Съхрани българското” и акцията на фондация “Щедро сърце” “Да вдигнем знамето в училище”.

Преди да обявя програмата на събора бих искала да дам думата на колегите организатори, за да представят совите организации и участието си в събора. Дама думата на Мариана Де Мео, фондация “Щедро сърце”.Мариана Де Мео: Добре дошли на всички журналисти на нашата пресконференция. Изключително се радвам, че отново ви събираме по хубав, положителен повод. За четвърта година фондация “Щедро сърце” организира нещо положително, което се случва. За четвърта година на нашата пресконференция няма да се обсъждат проблеми, няма да има нещо с отрицателен заряд, което да покажем в новините и да съобщим на съгражданите си. За четвърта поредна година фондация “Щедро сърце” организира нещо хубаво, което на всичкото от горе ще обедини младите хора не само в София, а в цялата ни страна.

Миналата година направихме една хубава кампания в 28 областни града “Да вдигнем знамето в училище”, която също беше под патронажа на президента Георги Първанов. Едни 2 500 деца излязоха като доброволци из централните улици на градовете и събираха средства за националното си знаме и за пилон в училището. С тази акция успяхме да купим 2 000 знаме и да сложим над 500 пилона в дворовете на училищата и се постарахме на 1 ноември – Денят на будителите миналата година да вдигнем националното знаме с хубава церемония във всяко училище. С тази пресконференция приканваме същото това да се повтори и тази година, както на всички държавни институции, училища, граждани, които си имат българското знаме, просто на 1 ноември да го сложат на видно място, да го вдигнат, да се чувстваме горди, че сме българи.

Няколко месеца след кампанията “Да вдигнем знамето в училище” заедно с Интернет младежка медия “СветЪ” направихме доброволна бригада за почистване на първите български столици Плиска и Преслав. Бригадата се казваше “Съхрани българското” през месец юли. Също по идея и под патронажа на президента Георги Първанов.

Тези две кампании ни показаха, че младите хора в България имат нужда от подобни инициативи, имат нужда да бъдат полезни за страната си и някак си нормално беше да продължим в тази посока, събирайки ги на едно място в НДК на 1 ноември – Денят на будителите. Розмари ще ви каже програмата, която сме направили ние всичките организатори.

За себе си като един от организаторите на събора бих искала да споделя каква е идеята на тази инициатива. Това е първо издания, да го наречем, “Съхрани българското. Бъди българин.” Идеята ни е всяка година на 1 ноември да се случва такъв събор в НДК, на който всяка изминала година да се прибавят организации, добри инициативи, проекти, коти през годината са вървели в тази посока – “Съхрани българското. Бъди българин.” Бихме искали да поканим на този събор и други неправителствени организации, които да дойдат да видят как сме го организирали и да заповядат като участници следващата година. Искаме на този събор да покажем добри практики, добри инициативи и добри проекти, които сме направили през годината и от всяка следваща година да ставаме все повече и повече участници.

Благодаря ви за вниманието.Розмари Де Мео: давам думата на г-н Мандраджиев, интернет младежка медия “СветЪ”.Димитър Мандраджиев: Добре дошли, скъпи колеги. Аз съм представител на Интернет младежка медия “СветЪ”, която съществува вече от шест години. Приветствам ви за това, че сте дошли тук да подкрепите медийно тази наша инициатива “Съхрани българското. Бъди българин.” Нашата организация Интернет младежка медия “СветЪ” се занимава основно с това да популяризира и да запознава читателите ни в България и света, защото ние сме интернет издание, с нещата свързани с българщината, българските обичаи, българските традиции, и изобщо с всичко що е българско. Ние участваме с представяне на бригадата “Съхрани българското”, която направихме съвместно с фондация “Щедро сърце” тази година. Също така участваме с първата българска интернет кампания “Българската къща”. Малко повече да споделя за тази интернет кампания. Това е едно дело, което ние подехме безкористно и с некомерсиална цел да популяризираме българските символи на държавността по света чрез интернет. В тази българска кампания можете да откриете знаците на българската държава като герба, като химна, като знамето и можете да си свалите. Така можете да откриете и Конституцията и най-новата придобивка на българската държава – логото на България.

Нашата идея на Интернет младежка медия “СветЪ” е да запознаваме читателите с реалността, която е в България. Ние представяме български градове, български млади таланти и стари, но славни творци от всеки един вид дейност, който може да съществува.

Благодаря ви.Розмари Де Мео: Давам думата на г-н Стефан Банков от Младежки департамент за европейска интеграция.Стефан Банков: Добър ден и от мен още веднъж. Благодаря наистина, че сте събрали толкова много представители на медиите в България. Радвам се, че сте тук, за да отразите едно изцяло положително събития, което не е натрупано и натоварено с някакви негативи. Както знаете през 2007 година се очаква България да стане пълноправен член на Европейския съюз и за да бъдем достойни пред себе си в този съюз първо трябва да сме достойни българи. Ето защо Младежки департамент за европейска интеграция, това е една съвсем нова организация, реши като първа кампания в тази посока да направи кампанията “Ти си българин”. Тя беше с подкрепата на г-н Георги Първанов, президент на Република България. Тази кампания имаше за цел да популяризира не до там известни факти от българската история, които будят достойнството на всеки българин, който ги прочете. Мисля, че успяхме с това свое начинание. То се проведе в седем града на България. Следващата ни стъпка към реализацията на нашите проекти е участието в този Национален младежки събор “Съхрани българското. Бъди българин.” Ние ще обявим на този събор на 1 ноември нашия национален конкурс за есе на тема “Ти си българин”. С него искаме да видим позицията на младите хора относно това как се чувстват като българи. Дали за тях това е едно достойно нещо или пък се срамуват по някакви причини. Но ние искаме да видим най-обективно тяхната гледна точка, за да можем да видим от тук нататък как могат да вървят нещата, какво можем да направим за тях, нещата да се променят към по-добро при всички случаи.

Това е от мен. Благодаря.Розмари Де Мео: Давам думата на г-ца Цветелина Илиева от Студентско общество за компютърни изкуства.Цветелина Илиева: Добър ден. Здравейте. За мен е чест да бъда тук. Благодаря ви, че отделихте време да дойдете тук и да подкрепите тази чудесна инициатива. Аз съм представител на Студентско общество за компютърно изкуство “Соти”. Организация, която работи в сферата на младежките инициативи и подкрепя професионалното развитие на младежи от началото на 90-те години. Това е организация, която е осъществила множество проекти в подкрепа на развитието на младежи, както в професионалната сферата, така и в сферата на компютърните изкуства. За този период от време успяхме да усетим как младите хора трябва да бъдат насърчавани и инициативи от този тип са наистина много важни. В рамките на събора ние ще включим като ще аранжираме специален щанд с проекти “Отворено компютърно пространство”. Тук е мястото с няколко думи да посоча. “Компютърно пространство” е младежки форум, който има 17-годишна традиция. Това е форум, който подкрепя развитието на младите хора в областта на компютърните изкуства, съвременните медии и технологии. Вчера беше официалната церемония по награждаване и най-добрите проекти ще бъдат представени като добра практика на събора на 1 ноември. Подкрепяме гореща тази инициатива и се надяваме, че много други организации ще се присъединят.

Благодаря ви.Розмари Де Мео: Давам думата на г-н Живко Темелков.Живко Темелков: Здравейте на всички. Ще бъда максимално кратък, за да имате възможност за повече въпроси. Това, което бих могъл да ви дам като информация, че наред с всички организации, които до тук направиха своите изказвания, мероприятията по 1 ноември се подкрепят и от Националното представителство на Студентските съвети с председател Васил Тодоров.

На 1 ноември ще присъстват представители на повечето висши учебни заведения в страната като Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград, както и всички ВУЗ-ове на територията на София. Това, което мен най-много ме зарадва на проведените разговори с различните студентски лидери е, че ако по други въпроси отделните представители са имали разминавания по совите гледни точки, за това начинание всички ние се обединихме, че е ползотворно и е би било добре да участваме, което за мен е ясен знак, че това което се организира на 1 ноември е събитие от общонационално значение.

Благодаря ви.Розмари Де Мео: Сега бих искала да изредя част от събитията, които ще се случват на 1 ноември.

В 12.00 часа пред президентството ще бъде издигнат тържествено българския флаг. Всички естествено се чувствайте поканени, както и всички се чувстват българи.

От 14.30 часа до 16.30 часа ще текат успоредно две дискусии. Едната в Националния исторически музей на тема “Родолюбие и историческа памет”, а другата в зала 6 на НДК на тема “Политиката на държавата към сънародниците ни извън България”. Тук е мястото да отбележа, че на този събор ще бъдат поканени наши млади сънародници, които се намират извън границите на страната, както и държа да отбележа, чете са потомствени българи, а не имигранти.

От 16.30 часа събора ще продължи в зала 6 на НДК, където бъде представена първа част от проекта на Съни Сънински и Стефани Рачева “България на длан”, който включва макети на култови сгради и местности. Ще бъде обявена новата акция на фондация “Щедро сърце” – Младежки клубове “Съхрани българското”, ще бъдат представени младежки мулдимедийни проекти, ще бъде обявен конкурсът за есе на Младежки департамент на тема “Ти си българин”, ще присъства художествен кът на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти, ще се проведе викторина с въпроси за българската култура, история, изкуство и спорт с водещ Ники Кънчев, ще се прожектира филма за лятната бригада “Съхрани българското” и акцията “Да вдигнем знамето в училище”.

През цялото време в зала 6 ще има отворен микрофон, където всеки един участник или гост на събора ще може да изрази своето отношение или гражданска позиция по темите на събора.

След приемане на официалното обръщение на Националния събор към българските институции в 19.40 часа президентът Георги Първанов ще се обърне към участниците в събора в зала 6.

Денят ще завърши с концерт в зала 1 на НДК, който ще започне в 20.30 часа. Режисьор на концерта е Съни Сънински. Входът е безплатен. На концерта са поканени всички. Тук ми позволете да благодаря на всички участници в концерта, чието участие ще бъде абсолютно безвъзмездно и благотворително. Ще изредя само част от изпълнителите: Васко Василев и Памела, Теодоси Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Нешка Робева, “Каризма”, ансамбъл “Българе”, Никола Чакърдъкова. Останалите имена ще ги разберете в деня на събитието.

На събора са поканени известни успели българи, чиито имена ще бъдат също изненада в самия ден. Те могат да участват в дискусиите, в целия събор в зала 6, както и да присъстват на концерта.

Тук е мястото да кажа и кои са спонсорите на Националния младежки събор “Съхрани българското. Бъди българин.” Без тяхното участие този събор би бил немислим. Генерален спонсор на събитието е “Мобилтел” ЕАД. Благодарим също на “Загорка” АД, “Приста ойл”, “Девин” АД и “Медийни системи” ЕАД.

Искам да завърша с това, че основната цел на младежкия събор “Съхрани българското. Бъди българин.” е да превърне събитието в традиция за младата българска общност. Място, където всички млади българи да могат да дават гласност на своята работа ида намерят единомишленици за всичките си инициативи и проекти, които касаят българския патриотизъм от този момент нататък. Изключително важния процес за присъединяване на България към Европейския съюз, събора от тук нататък ще е място за отчет и равносметка, какво е направила българска младежка общност за България и за съхраняване на нейната памет.

Благодаря ви. Очакваме вашите въпроси. Има ли само нещо, което някой от колегите да добави?Мариана Де Мео: Аз бих искала да добавя нещо важно. Така, както всяка една добра инициатива има совите отличителни знаци, така и ние сме изработили специално лого, което е показано на сайта ни “Съхрани българското. Бъди българин.” Това е знака на събора, който надявам се с всяка измината годината все повече и повече хора ще го разпознават. Ще бъдат произведени 3 000 шалчета с названието на събора. Това ще получат хората, които ще бъдат в НДК, които ще бъдат на дискусиите и които въобще харесват тази тема и искат да участват.Розмари Де Мео: Имате ли въпроси? Заповядайте.

Въпрос (24 часа): Колко участници очаквате? Колко участници от чужбина очаквате? Разходите на участниците от кого се поемат – от тях самите или от вас? Съществува ли паралел между тази инициатива и българския Великден? Вие имате ли амбицията да направите банка кадри за президентската администрация?Розмари Де Мео: Благодарим за въпроса. Аз ще започна от последния въпрос. Не, нямаме такава амбиция. Благодарим наистина много на г-н президента Георги Първанов за невероятната идея и за неговата подкрепа. Но това, което се състои няма в никакъв случай нито политически уклон или някаква такава цел и никой от нас няма подобна цел и не му се отварят подобни възможности от този събор.

Що се отнася до българите, които ще бъдат поканени. Те пристигат на свое добро желание. Спонсорството обхваща до някаква степен само пътните им разноски на някои от тях. Тези, които могат да дойдат идват абсолютно на свои разноски. Общо взето всички, които идват от чужбина идват с огромното желание да участват в този събор и наистина правят всичко възможно да не участват в бюджета по такъв начин.Мариана Де Мео: Мога ли да продължа с отговора. Грехота е при положение, че до нас има още ученици, които са направили разкошни проекти на тема “Съхрани българското”, да решаваме да политизираме добрата инициатива, тъй като това са ученици, които не мисля, че темата политика присъства в посланията им, присъства в проектите им, присъства в желанието им да правят нещо. Обединихме сме, защото сме млади, защото обичаме добри новини, добри неща да прави, да вървим в една посока, а кой как ще го разбира от коя страна сме на политическото пространство си е негов проблем.Въпрос (24 часа): А, все пак колко участници ще има? Какво ще съдържа обръщението, което ще приеме?Розмари Де Мео: Бройката на участниците в събора? Както знаете зала 1 на НДК събира 5 000 човека. Ние се надяваме зала 1 на НДК да бъде пълна. Що се отнася до дискусиите и зала 6, както вече казахме там ще бъдат поканени всички доброволци, участвали в акциите, всички организатори на подобни акции, ученици и студенти от цялата страна, както и известни и успели личности, представители на българската държавност. Очакваме да присъстват страшно много хора. Специално на дискусиите ще присъстват по около 200 човека на всяка от двете дискусии, а в зала 6 около 600 – 700 човека. Просто да има по-голям капацитет залата. Иначе всеки един, който разбере за този събор е добре дошъл и в зала 6 и на концерта.Мариана Де Мео: Искам само да допълня, че миналата година в 28 града се случи кампанията “Да вдигнем знамето в училище”. Постарали сме се да извозим деца участници в тази кампания и студенти с автобуси към София. Ще дойдат още в 12.00 часа за издигане на знамето пред президентството. Що се отнася до обръщението, аз не бих искала в момента да кажа какво точно ще съдържа обръщението към българските институции. Искаме това да го запазим за 1 ноември то ще съдържа наистина гражданската позиция на цялата младежка общност на България и исканията на цялата младежка общност на България към българската държава.Розмари Де Мео: Ако имате още въпроси? (пауза)

Искам само да добавя що се отнася до акцията за Младежките клубове “Съхрани българското”. Тя беше стартирана чрез Националния детски Готин вестник преди един месец и само за един месец се направиха такива клубове, които са в София, в Плевен, в Русе и в Димитровград и аз много искам да благодаря на всички ученици, които успяха да създадат такъв клуб и вече работят по проекти.Петя Тетевенска (БНТ): Как канихте участниците си за тези срещи? По какъв принцип ги избирахте? Как правихте контактите?Мариана Де Мео: За дискусията, която ще проведе в Националния исторически музей основни нейни участници ще бъдат участниците от бригадата “Съхрани българското”. За това сме конкретизирали и тази тема. Това са студенти и ученици, които 20 дена положиха доброволен труд в Плиска и Преслав. Получиха една сериозна образователна и развлекателна програма там и мисля, че сме длъжни да продължим започнатото като бригади и като теми за родолюбието и фактически поканата ни е основно към тези участници.Петя Тетевенска (БНТ): Тези, които ще дойдат по темата “Политика на държавата към сънародниците ни извън България”?Розмари Де Мео: Това са, както вече казах, българите от чужбина, които ще дойдат тук. Отново искам да кажа, че на тези дискусии са поканени главни редактори на национални ежедневници, поканени са представители на държавни институции, поканени са професори и преподаватели в български училища и ВУЗ-ове, поканени са представители на Движението “Българско наследство” и всички тези хора ще бъдат там, за да отговарят на въпросите и на проблемите, които ще поставят въпросните студенти и ученици на дискусиите. На тях им бяха разпратени покани. Те потвърждават все още своето участие. По този начин се осъществи контакта.Петя Тетевенска (БНТ): А, тези които ще дойдат от чужбина. Как ги избирахте?

Мариана Де Мео: Чрез техни общности. Във всяка държава има българска общност. Влизахме в контакт с тях и канихме млади хора, които искаха да дойдат да посетя тази дискусия и този събор.Въпрос (???): Колко са хората, които са поканени от чужбина и защо направихте това уточнение, че не сте се обръщали към имигранти, а само към хора, които са с българско….?Мариана Де Мео: Хората, които ще дойдат са около 40 на брой. Направихме това уточнение, за да отговорим предварително на въпроса за Българския Великден. Това е съществена разлика.

Въпрос (в.Новинар): Бихте ли казали от кои държави са тези българи, които се очакват да пристигнат? Кои институции са потвърдили участие? На каква възраст са участниците, които ще дойдат от България?Розмари Де Мео: Наистина, все още предпочитаме да не казваме кои са представителите на институциите. Остават още 10 дни и вие знаете колко са заети. Не можем категорично да кажем, но можем категорично да кажем, че ще има представители на Министерство на културата, Министерство на образованието и на спорта задължително.Въпрос (???): От колко училища от страната и от колко висши училища очаквате посещение?Мариана Де Мео: За учениците специално ще дойдат от 10 града – Варна, Кърджали, Бургас, Плевен, Шумен, Русе, Кюстендил. Мога след това спокойно да ви ги изброя. А, за студентите ще кажат от самите студентски организации.Живко Темелков: Аз в своето изказване споменах основните градове от където ще дойдат, така че смятам, че не е необходимо пак да ги… но ако държите мога да ви кажа пак.Розмари Де Мео: Всички те са потвърдили своето участие, организиран е тяхното извозване, организирани са автобусите, които ще ги докарат до тук. Те категорично ще присъстват на събора. Организацията е направена.Мариана Де Мео: Очакваме да дойдат от Русия, Украйна, Молдова, Полша, Унгария. От тях също очакваме потвърждение. Може би на самата дискусия най-точно ще бъдат изброени участниците.Розмари Де Мео: Имате ли други въпроси? (пауза)Въпрос (в.Новинар): Вие споменахте за няколко акции, които вашата фондация извършва. Искам да ви попитам, какво е отношението на фондацията към младежите инвалиди, в неравностойно положение?Мариана Де Мео: Не знам дали знаете, но ние 2002 и 2003 година, първите ни кампании за набиране на средства бяха за болни от мултиплена склуроза, за които ние купихме помещение, което се стопанисва от самата фондация “Мес общество” – България.Въпрос (в.Новинар): имах пред вид дали в тази кампания “Съхрани българското. Бъди българин.” Ще вземат участие въпросните хора в неравностойно положение, за които попитах?Мариана Де Мео: Това е много хубаво предложение, допълнение, което правите. Страшно ви благодаря ще ги поканим.

А, вие бихте ли ни помогнали с контакт с такава организация младежка на инвалиди или хора в неравностойно положение?

СЪОБЩЕНИЕ

21.10.2005

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ МЛАДЕЖКИ СЪБОР “СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО - БЪДИ БЪЛГАРИН” още...

Компютърно пространство 2005

10.10.2005

Компютърно пространство ще се проведе в Централния военен клуб и Унгарския културен институт. още...

 

 

Страница на Президента на Република България Български младежки организации Европейски млакдежки организации Институции и партньори
BGBusiness